Riva Aquarama

Voor de liefhebber…. Riva Aquarama van Ferruci Lamborghini is te koop! Eind jaren zestig besloot Ferruci Lamborghini een motorboot te kopen. Hij kwam uiteraard terecht bij Carlo Riva, een leeftijdsgenoot en botenbouwer bij uitstek.

De legendarische houten Riva speedboten waren toen al zeer geliefd bij de ‘rich and famous’. Brigitte Bardot, Prins Rainier van Monaco en Sophia Loren bezaten een Riva.

Ferruci koos voor de Riva Aquarama, op de markt sinds 1962, en kocht op 7 juni 1968 bouwnummer 278. Hij kostte maar liefst 13 miljoen Lire, peperduur in die tijd, en was razendsnel. Precies wat Ferruci zocht dus. Dus niet, want razendsnel was niet snel genoeg in de ogen van Ferruci en de Amerikaanse motor werd vervangen door een Lamborghini motor, een 4-liter V12 van 350 pk, afkomstig uit de allereerste Lamborghini ooit gemaakt, de 350 GT. Of beter: hij ging voor twee van deze motoren. Samen zorgden ze voor een topsnelheid van 48 knopen (89 km p/u)!

De motoren waren echter niet zomaar te plaatsen in de boot en moesten ingrijpend worden aangepast. De cilinderinhoud werd vergroot voor meer power onderin en voor een optimaal resultaat moest een van de aandrijfassen andersom gaan draaien. Behalve de twee nieuwe motoren liet Ferruci ook het gebruikelijke uitlaatsysteem vervangen door een open systeem; het indrukwekkende geluid van de twee aangezien de vorige eigenaar deze had laten verwijderen en vervangen door twee Amerikaanse(!). Na een zoektocht werd een van de originele motoren gevonden in het Lamborghini museum, maar bleek niet te koop. Wel mochten de onderdelen nagemaakt worden en na het vinden van twee geschikte motoren en de hulp van Bob Wallace, testrijder van Lamborghini en betrokken geweest bij de bouw van de 350GT, konden deze motoren omgebouwd worden tot replica’s van de originele modellen.

Missie geslaagd

Ook de rest van de restauratie werd door Riva World grondig aangepakt en na 25 nieuwe laklagen tot slot, was deze Riva Aquarama Lamborghini niet meer van nieuw te onderscheiden. In 2013 werd hij toepasselijk voor de tweede keer officieel te water gelaten voor een testvaart in het meer van Iseo, met aan boord een tevreden Carlo Riva.

Wie biedt?

In 2015 is deze snelste Riva Aquarama ter wereld in de verkoop gekomen. De vraagprijs vermelden is natuurlijk not done, maar dat deze tussen de 2 en 3 miljoen zal liggen laat zich raden. 12-cilinders moest natuurlijk wel lekker klinken. In augustus 1968 was deze unieke en snelste Riva Aquarama Lamborghini klaar en werd officieel te water gelaten in het meer van Iseo in Italië.

17 jaar lang spoorloos

Ferruci had deze boot 20 jaar in zijn bezit en verkocht hem in 1988 aan Angelo Meril. Na diens overlijden in 1993 was de alom bekende boot lange tijd spoorloos. Tot hij in 2010 werd ontdekt onder een zeil, vlakbij Punta in Italië. De ontdekker, een Riva-liefhebber, had er de enorme vraagprijs voor over en liet de boot volledig restaureren door de Nederlandse restaurateur, Riva World.

Uitdaging

Sandro Zani, eigenaar van Riva World, stond voor de uitdaging om niet alleen het houtwerk weer terug te brengen in originele staat, maar moest ook op zoek naar twee identieke Lamborghini motoren.

www.riva-world.com