Hotel Zuiderduin

Een complete metamorfose

In januari 2016 werd gestart met de in fases geplande verbouwing van Hotel Zuiderduin. Het restaurant kreeg als eerste een nieuwe look, daarna volgde de lobby, de suites, het zwembad, de wellness, de Ierse pub, de brasserie en tenslotte de conferentiezaal.

Hotel Zuiderduin is een groot strandhotel , gelegen in het duingebied van Egmond aan Zee, op slechts 100 meter van het strand. Het beschikt over 550 kamers en een groot aantal vergader- en conferentiezalen. Wij lieten ons door de unieke locatie leiden bij het ontwerp van de lichtplannen voor alle ruimtes.

Van lichtregelsysteem tot ludieke lichtoplossingen in de lobby

Bij binnenkomst in de lobby zie je direct de connectie met de omgeving. Als link met de zee en het strand maakten we de 23 meter lange Dream boven de receptiebalie en de spectaculaire groenverlichte golf, een eyecatcher van jewelste. Achter de receptie bevindt zich een lichtregelsysteem van Lutron, waarmee alle verlichtingsarmaturen afzonderlijk zijn te bedienen. Het gebruiksvriendelijke systeem is ingeregeld met verschillende lichtscènes die automatisch in werking treden. Deze lichtscènes zijn via een app ook weer aan te passen. Zo ervaren de hotelgasten op elk moment van de dag een passende sfeer in elke ruimte. Het dimmen van de lichtbronnen geschiedt via het DALI dimprotocol.

Maretti Lighting - Project IMX
Maretti Lighting - Project IMX

Ultieme blikvangers in het restaurant

In het restaurant met 700 zitplaatsen halen enorme blikvangers de schoonheid van de zee naar binnen. De grote ronde Shell, met een diameter van maar liefst vier meter, en de acht meter lange versie van de Shell zijn speciaal door ons vervaardigd voor dit project. Boven het buffet prijkt een twaalf meter lange Onyx. De Presso, Dot en Ball hanglampen ogen als een harmonieus geheel door de uitvoering in dezelfde koperen kleur.

Maretti Lighting - Project IMX

Energiezuinige verlichting in de suites

In verband met het grote aantal kamers en suites zijn energiebesparende lichtbronnen en onderhoudsarme verlichtingsarmaturen een must. Met mooi weggewerkte ledlijnen langs het plafond, kleine Laguna ledspotjes in het bedboard, de Kubico wandlampen met flex-arm en de Cucina ledspotjes ingebouwd in de badkamerkastjes zijn de kamers sfeervol verlicht.

Maretti Lighting - Project IMX
Maretti Lighting - Project IMX

Magisch Noorderlicht in het zwembad

De eigenaar had een duidelijke wens voor de wellnessruimte en het zwembad: geef mijn gasten een magische ervaring die hun verblijf naar een nog hoger niveau tilt, die hen verwondert, hun verwachtingen overtreft en daarom zal bijblijven. Passend bij de wandgrote foto van een Noors landschap was het Noorderlicht hét uitgangspunt voor ons lichtplan. In deze ambiance, onder een sterrenhemel gecreëerd door kleine Picolo ledspotjes in het plafond en omringd door lichtkleuren zo mooi als de Aurora Borealis, is zwemmen een bijzondere belevenis.

Maretti Lighting - Project IMX

Oase van rust in de wellness

In de wellnessruimte zorgt ons uitgekiende lichtplan met de nieuwste CTA (dim-to-warm) dimtechniek en RGB ledlijnen voor een oase van rust. Zachte natuur- en aardetinten brengen een serene eenheid in het interieur. De Halo hanglamp boven de tafel past precies in dit kleurenpalet.

Maretti Lighting - Project IMX
Maretti Lighting - Project IMX

Authentiek design in de Ierse Pub

Het design van de Bowl en Edison hanglampen sluit aan bij het authentieke, typisch Ierse interieur van deze pub! De Cavo, Hera, Cam Led en Fortaleza inbouwspots richten de aandacht op de verzameling emaille wandborden, de trots van de eigenaar!

Maretti Lighting - Project IMX

Art Deco in de brasserie

Rijke kleuren, geometrische figuren en de voor de Art Deco-stijl typerende versieringen vormen het eclectisch ontworpen interieur in de brasserie. Met aparte verlichtingsitems zoals de Tuschinski Uplight en de Lion wandlampen met rode kapjes, de bronskleurige Rokin en de glazen Inciso hanglampen onderstrepen we dit Art Deco design. Ingebouwde ledlijnen leggen het accent op de decoratieve roomdividers en de onyx lampen op de pilaren zijn bijzondere eyecatchers.

Maretti Lighting - Project IMX
Maretti Lighting - Project IMX

Flexibele lichtoplossingen voor de conferentiezaal

Voor de Zuiderduinzaal ontwierpen wij een uiterst geavanceerd, flexibel lichtplan waarin voor elke gelegenheid de juiste lichtsterkte en lichtkleur beschikbaar is, aangestuurd met het Lutron-systeem. De Brighteye en Square Open inbouwspots met Paloma CTA lichtbronnen vormen de basisverlichting. De door ons op maat gemaakte Barcelona XXL met onyx van 3×3 meter aan het plafond zijn voorzien van RGB en warm witte LED tegels, perfect voor het creëren van elke gewenste sfeer. De zalen zijn in delen te gebruiken, dus kan de verlichting ook per deel apart bediend, geschakeld en gedimd worden. Het podium kan op vijf plekken in de zaal geplaatst worden en kan dan ook vanaf vijf verschillende plekken verlicht en bediend worden.

Maretti Lighting - Project IMX

Compleet verlicht

Inmiddels is de metamorfose van Hotel Zuiderduin een feit en heeft Maretti Lighting het complete hotel verlicht. Daarnaast hebben we alle wandlampen die er al hingen omgebouwd en geschikt gemaakt voor LED lichtbronnen. Met het Lutron systeem dat we hebben geïnstalleerd kan nu alle verlichting via DALI eenvoudig worden aangestuurd.

Interieurdesign en-realisatie: Kroeze Interieurbouw
Lichtplan: Maretti Lighting
Fotografie: Jaap Lotstra

Terug naar Maretti Lighting